Om Borghamn

Borghamn, tätort i Vadstena kommun, Östergötland (Östergötlands län). Borghamn, som ligger vid Vätterns strand hade år 2000 249 inv. Samhället ligger 14 km sydväst om Vadstena. Ca 3km öster om Borghamn ligger Rogslösa med skolan Rogslösa skola som är en F-6 skola.

I Borghamn har det brutits kalksten sedan medeltiden. Flera historiska byggnader i närområdet, ex. Alvastra kloster, Vadstena kloster och Vadstena slott, har byggts med sten från Borghamn. Senare har sten använts härifrån bl.a. vid byggandet av Göta kanal, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum i Stockholm. Kalkbrytningen i Borghamn var länge kontrollerad av staten. Bl.a fanns under flera årtionden en kronoarbetsstation på omkr. 100 man, vilka sysselsattes med brytning av kalksten för statens räkning. Efter 1894, då kronoarbetskåren upplöstes, har dock brytningen skett genom privata företag. Idag förs traditionen vidare av Borghamns Natursten AB och Borghamns Stenförädling AB.

Nere vid hamnen ligger bl.a. ett av STFs vandrarhem. Läget vid Vättern är mycket vackert med lummig grönska. Hamnen är har en fin gästhamn och är mycket populär på sommaren. I närheten finns även turer på Islandshästar och guidade kanotturer i Ombergs grottor. Borghamn är även känt för sin fina rökta Vättern Sik som kan inköpas hos den lokala handlarn i Borghamn.

Ortnamnet har ursprungligen syftat på en hamn i närheten av en fornborg.

Källa: Wikipedia